Evenemang


Vinnare i naturfototävling “Vattnets olika former

Marita Hakala har vunnit vattenvisionens naturfototävling. Vinnarefoton har tagit från Tastulanjärvi, Kaustby. I foton finns en såpbubbla som flyter ovanför sjön.

Det andra pris gick till Timo Torpo med sin foto av solnedgång i Säärenjärvi, Kauhajoki. Jussi Kaarakainen hade det tredje pris med foto vid Lappfjärdså. Vinnarbilden utsåg i form av en publikomröstning i vattenvisionens hemsidor och vid biblioteken. Vattenvision gratulerar vinnare och tackar alla som deltog i tävlingen!


Geocacher i Lappfjärds å-Storå område

Vattenvisionen för Lappfjärdså har placerad 13 geocacher i närheten av vattendrag. Geocacherna är utspridda i området av Kristinestad, Bötom, Kauhajoki och Storå. Samtidigt som du söker gömmorna kan du bekanta dig med vattennaturen, de fina vattenlandskapen och lära dig nytt om vattenvården. Vattenvisionen utmanar dig att söka upp alla 13 cacher, eftersom de 20 snabbaste utlovas ett pris med vattentema. Priserna kommer att delas ut i slutet av 2021. Varje geocache innehåller ett gömt cacheord, som tillsammans bildar en mening med 13 ord. Genom att skicka cachemening kan du delta i utdelningen av priser.

Du behöver att skapa ett konto till webbsidan geocaching.com innan du kan se vattenvisionens geocacher. Cacharna är publicerad under användarnamnet “Vesivisio”.

Här kan du se vattenvisionens geocacher: https://www.geocaching.com/geocache/GC9GNEC

Du kan anmäla cachemening här: https://link.webropolsurveys.com/S/31A32C3886C69DDB


Kommande evenemang

Vattenvisionens workshop 2022

Vattenvisionen genomförs i form av workshoparbete tillsammans med de berörda parterna. Teman som tas upp i workshoparbetet handlar om att skapa gemensamma mål, konstruera vattenvisionen samt planera åtgärderna och mätarna som ska leda oss till målet för vattenvisionen.

Den andra workshopen för vattenvisionen var planerad att hållas 13.1.2022, men på grund av koronaepidemin har den fått skjutas upp. Workshoparbetet fungerar bäst interaktivt där aktörerna i området samlas för att arbeta tillsammans för en gemensam sak. Nya inbjudningar till den andra workshoppen kommer att sändas iväg vid ett senare tillfälle.

  


Tidigare evenemang

Naturfototävling – Vattnets olika former


Vattenvisionen för Lappfjärds å ordnade en naturfototävling öppen för alla med temat “vattnets olika former”, 21.6–22.8.2021.

En totalt av 61 foton var skickad till tävlingen. Fotona visade i cirkulerande fotoutställning i områdets bibliotek och i vattenvisionens hemsidor. Naturfotoutställningen besökt de kommunala biblioteken på följande sätt: veckor 36-37 Kauhajoki, veckor 38-39 Kristinestad, veckor 40-41 Bötom och veckor 42-43 Storå. Vinnarbilden utsåg i form av en publikomröstning i vattenvisionens hemsidor och vid biblioteken. Vinnare hade en övernattning för två personer i Lauhansarvi.


Livesändning vid Kodesjärvi

Vattenvisionen organiserad en livesändning om vattenrestaureringarna i Kodesjärvi, Storå. Vi berättar om vattenrestaureringarna och följer med skötselfisket som görs vid sjön. Vi intervjuar Olli Autio som är fågelvattenkoordinator på NTM-centralen i Södra Österbotten och Juha Herrala som är kommundirektör för Storå. Storå kommun deltar också i vattenrestaureringarna.

Sändningen hållade vid Storås Kodesjärvi 25.8 klockan 11.00. Sändningen är på finska och tar cirka en halvtimme. Livesändningen är sparad på YouTube-kanalen av NTM-centralen i Södra Österbotten med textning både på svenska och finska.

Ni kan titta livesändningen här.


Virtuella workshopen 9.10.2020

I workshopen deltog representanter från varje kommun i avrinningsområdet. Syftet med den virtuella workshopen var att bilda de gemensamma målen för Lappfjärds ås vattenvision, skapa en slogan för vattenvisionen, komma med idéer till åtgärderna som ska leda till målen och främja vattenvisionen i kommunerna. Vi tycker att workshopen var en stor framgång för att uppnå dessa mål. Den virtuella workshopen hölls på Zoom-servern fredagen 9.10.2020 kl. 9–14 och leddes av Pia Rotko från Innotiimi ICG.


Vattenvisionen för Lappfjärds å utställning i bibliotek

Utställningen innehöll bilder och information om vattendraget, arter och viktiga hot. Dessutom har utställningen deltagare från en naturfototävling som hölls tidigare på sommaren och en vinnande bild som visas. Vattenvisionsutställningen besökt de kommunala biblioteken på följande sätt: vecka 36-37 Kauhajoki, vecka 38-39 Bötom, vecka 40-41 Kristinestad och vecka 42-43 Storå.


Naturfototävlingen – Vad som är viktigt för mig med vatten och den vattenlevande naturen? (6.7.-3.8.2020)

NTM-centralen i Södra Österbotten ordnade en naturfototävling i samband med vattenvisionen för Lappfjärds å. Som tema för tävlingen var: “Vad som är viktigt för mig med vatten och den vattenlevande naturen”. Som mål var att lyfta fram det lokala, värdefulla vattendraget och dess mångfaldiga natur. Tävlingen var öppen för alla.


Workshop nr. 1

Vattenvisionens första workshop ordnades 10.3.2020. Arbetet bestod av vattenvisionens förberedning, skapandet av gemensamma mål för vattenvisionen och sammanföringen av åtgärderna och målen. Deltagarna försökte även hitta på en visionsmening för vattenvisionen.

De gemensamma målen för vattenvisionen som man kom fram till i den första workshopen:

  • Förbättring av mångfalden
  • Kontrollering av översvämningsriskerna
  • Ökning av medvetenheten av vattenvisionen och avrinningsområdet vid Lappfjärds å
  • Att hålla vattendraget och grundvattnet rent
  • Bevaring av näringslivet
  • Utveckling av rekreationsmöjligheterna.

De viktigaste målen enligt deltagarna:

  • Återställning av avrinningsområdet i form av kvarhållandet av sediment
  • Återställning av livsmiljöerna vid åfåran
  • Engagering
  • Skapandet av en återställningsplan för hela området
  • I samband med återställningsdikning ska justering av flödeshastigheten (t.ex. med rördammar) göras obligatoriskt.

%d bloggers like this: